vineri, 6 aprilie 2007

Povesti nomade

Strabunicul lui K a venit din Romania pe la 1907. Era tanar, frumos si socialist. Si-a facut un rost undeva prin Quebec si cand Romania a devenit de voie de nevoie comunista, s-a hotarat sa se intoarca. A vandut tot, si-a luat ramas bun de la copii, care au hotarat sa ramana aici, si s-a intors. Doar ca dupa cateva saptamani, in care si-a vizitat rudele s-a intors dandu-si seama ca nici Romania, nici socialismul nu erau ce credea el.

*****

N e aici de 20 de ani. Face curatenie la spital si ma priveste cu un zambet
superb nici asiatic, nici european. A fugit de comunism, de chinezi si de viata grea. Nu stia engleza cand a venit aici si chiar si acum vorbeste prost. A vrut sa invete engleza si sa mearga la scoala sa invete o meserie, dar a trebuit sa munceasca din greu ca sa isi ia o casa, apoi avea copii, copiii trebuiau sa mearga la scoala si cine mai poate sa invete cand vine de la munca ... Acum ii pare rau ca nu s-a dus la scoala. Dar copiii lui merg la scoli foarte bune si nu vor ajunge sa dea cu mopul.

*****

H a venit acum 40 de ani din Scotia. Era proaspat casatorit si avea 600 de dolari in buzunar. Hotarasera sa stea aici 6 luni si sa se hotarasca pe urma daca le place sau nu. Nu s-au hotarat nici acum.

*****
D e dintr-un sat din British Columbia. Ai lui au o livada imensa de meri. Muncesc mult dar nu sunt bogati. Cand au cules merele mi-a adus si mie un sac.

Y a venit din Iran in copilarie. Au stat in Toronto pana acum doi ani, dar au plecat pentru ca "prea se americanizase" acolo. Are cu 10 ani mai mult ca mine si cand o vad seara cand pleaca de la munca, ducandu'se la colegiu, simt ca fac prea putine.

*****
Pe A o aud in metrou povestind despre tara natala si mi se face parul maciuca. A venit din Afghanistan si imi dau seama cat de fericita sunt ca m-am nascut in Romania. Pune punctul pe i in cateva cuvinte: acolo nu e vorba de religie ci despre putere.

*****

D si A au tenit AMR-ul pe frigider. Vroiau sa stea aici cat sa obtina cetatenia si apoi sa se intoarca in Romania. Nu le placea aici, o societate prea consumista pentru gustul lor. Cand s-au incheiat cei trei ani, insa, nu s-au mai intors pentru ca acolo nu ar mai fii avut unde sa faca ceea ce le placea aici - unde sa te dai cu bicicleta sau sa mergi la bazin, unde sa-ti duci copilul la arte sau sa alergi de dimineata.

*****

AW e din nordul indepartat. Isi aduce aminte cum era lumina toata noaptea in toiul verii, si ce aurore frumoase straluceau pe cerul copilariei ei.

*****

C e filipineza. Fata ei s-a nascut aici si spera sa nu uite limba natala cand o sa mearga la gradinita.

*****

J e chinezoaica, dar s-a nascut aici. Dupa ce a murit bunica ei, nu au mai vorbit cantoneza, asa ca nu stie prea multe cuvinte.

*****

Cum spunea Radu Anton Roman despre Dobrogea - aici "e un loc unde ajungi, nu te nasti," si toata lumea are o poveste de spus, fie a lui, a bunicii sau a tatalui, o migratie lunga din celalalt colt al lumii, sau una scurta de la o ferma din imprejurimi. Toti sunt mandrii de faptul ca au venit de undeva, cum spunea K, venita din Montreal acum 30 de ani: ca sa pleci iti trebuie ceva in plus fata de cei din satul tau - o curiozitate, o dorinta de vedea altceva. sau poate in minus, pentru ca esti mai putin convins ca esti cel mai grozav decat toti pentru ca te-ai nascut in buricul pamantului.

3 comentarii:

sorina spunea...

Uaaau, progamator progamator... da' puteai la fel de bine sa te lansezi in literatura. Am dat de blog intamplator, l-am mancat pe paine in pauza de pranz si m-au apucat de cateva ori furnicaturi pe sira spinarii.
Cand am aterizat in Calgary, ofiterul pakistanez de la emigrare ne-a rugat ca, daca cumva gasim secretul imbogatirii, sa ne ducem la el cu o vorba buna... Ne-a lasat pe noi sa alegem ce inseamna "imbogatire" si ma gandesc acum ca as putea sa ii dau de veste ca in anul ce a trecut m-am imbogatit: am liniste din belsug, mai mult timp pentru mine si o tona de planuri. Parca am prins aripi...
Ceva povesti noi nu mai sunt? E pacat sa nu continui.

Unknown spunea...

Am citit aceste rinduri impreuna cu sotul meu si ne-a placut extrem de mult felul in care scrii. Dupa cum spunea un alt cititor ne-am regasit in multe din experientele / nelinistile voastre.

Sper din toata inima sa mai scrii - noi cu siguranta asteptam si alte articole.

Tine sus munca buna ! :)

test spunea...

I liked it! A lot!